Gradian verkkokirjasto

Traumainformoitu työote
Muistilista on tyhjä
Vis
Nimeke- ja vastuullisuusmerkintö
  • Traumainformoitu työote
Julkaistu
  • PS-kustannus, Jyväskylä : [2023] Otavan Kirjapaino, Keuruu : 2023.
UDK-luokituskoodi
Muu luokituskoodi
Ulkoasutiedot
  • 296 sivua : kuvitettu ; 23 cm
Yleinen huomautus
  • Toimittajat myös kirjoittajia.
  • Kirjoittajat: Johanna Barkman ja 23 muuta.
Huomautus bibliografiasta ym.
  • Sisältää bibliografisia viitteitä.
Huomautus sisällöstä
  • Tervehdys toimittajilta -- Alkusanat / Anne Suokas -- Trauma ja traumatisoituminen / Tiia Hipp -- Traumainformoitu lähestymistapa : siirtymä oikeudenmukaisempaan toipumisen kulttuuriin / Kati Sarvela -- Osa 1 Sosiaalityö haavoittuvuuden kohtaamispaikkana -- Sosiaalityö tänään / Maija Jäppinen -- Lähisuhdeväkivalta hyvinvoinnin murtajana / Johanna Linner Matikka -- Läpinäkyvät lapset ja nuoret : palvelujärjestelmien syrjäyttävät käytännöt / Keiju Vihreäsalo -- Lapsuusajan haitallisten ja suojaavien kokemusten sekä toivon merkitys systeemisessä ja suhdeperustaisessa työotteessa / Saija Westerlund-Cook -- Elämäntarinatyöskentely vakauttavana työmuotona lastensuojelun sijais- ja jälkihuollossa / Johanna Barkman ja Tiia Hipp -- Vähemmistöstressi ja resilienssi sukupuoli- ja sateenkaarikirjolla / Maarit Huuska -- Rasismi ja rodullistettujen asiakkaiden tukeminen / Shadia Rask ja Anu Castaneda -- Vammaisten ihmisten traumaattiset epäyhdenvertaisuuden ja ihmisoikeusloukkausten kokemukset elämänkaariperspektiivistä / Ylva Krokfors -- Osa 2 Traumainformoitu ammattilainen ja palvelujärjestelmä -- Traumainformoidun liikkeen juuret ja tavoitteet / Kati Sarvela -- Traumaosaamista sosiaali- ja kriisipäivystyksiin / Tiia Hipp ja Raine Surakka -- Traumainformoidun työotteen ja systeemisen lastensuojelun yhtymäkohtia etsimässä / Päivi Petrelius ja Laura Yliruka -- Rakenteellisen sosiaalityön ja traumainformoidun työotteen yhteyksiä / Maija Haapala ja Camilla Jokela -- Palautetietoisuus osana traumatietoista sosiaalityötä / Maria Isoaho ja Charlotte Wieliczko -- Traumainformoidun työotteen oppiminen ja opettaminen ammattikorkeakoulussa / Minna Kuvajainen --
  • Osa 3 Trauma ja toivo -- Ihmissuhdetyöntekijän omien turvattomien ja traumaattisten kiintymyskokemusten huomioiminen osana ammattitaitoa / Sanna Isosävi -- Ammattilaisten hyvinvoinnin tukeminen / Ilona Fagerström ja Johanna Linner Matikka -- Piileskelevän liikkeen toiveikkuus / Kirsi Törmi -- Uusia hoitomuotoja : psykedeeliterapiat / Antti Hupli -- Loppusanat toivosta / Johanna Linner Matikka ja Tiia Hipp.
Huomautus sisällöstä, tiivistelmä tms.
  • "Suljin pois monta vuotta, en halunnut käsitellä näitä. Häpeä pitää ylivireisenä, suorittajana." Ihmistyössä kohdataan päivittäin asiakkaita, joilla on elämänhistoriassaan erilaisia vaikeita ja traumaattisia kokemuksia. Näiden elämänkokemusten ymmärtämiseen tarvitaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista, jotta haavoittavien kokemusten seuraukset osataan huomioida kohtaamisissa ja vältetään lisävaurioiden syntymistä. Traumainformoitu työote edistää asiakkaan hyvinvointia, vaikeuksista selviytymistä ja toipumista. Tällöin kohtaamisen keskeisenä lähtökohtana on turvan tunteen vaaliminen ja vahvistaminen. Kun asiakas saa tarkoituksenmukaista tukea ja tietoa, hän alkaa ymmärtää haitallisten elämänkokemustensa vaikutuksia mutta löytää myös toipumisen toivon. Kirjassa tarkastellaan muun muassa erilaisia elämänkriisejä, lapsuusajan haitallisia kokemuksia, lähisuhteissa koettuja väkivaltakokemuksia, traumatisoitumista, toipumisen edellytyksiä ja resilienssin tukemista arjessa. Teos tarjoaa vankan tietopaketin sosiaalityön, terveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisille. Kirjan sisällöt rikastuttavat arjen työtä sekä vahvistavat ihmistyössä jaksamista. Johanna Linner Matikka (YTM) on sosiaalialan moniosaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt järjestökentällä sekä julkisella sektorilla asiakastyössä ja asiantuntijana. Väitöskirjatutkimuksessaan hän tutkii lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden toipumista ja turvan uudelleen rakentumista. Tiia Hipp (YTM) on erikoissosiaalityöntekijä ja kouluttaja. Hän on työskennellyt sosiaali- ja kriisipäivystyksessä sekä lastensuojelun asiakastyössä ja asiantuntijatehtävissä järjestökentällä ja julkisella sektorilla. Hän opiskelee parhaillaan traumapsykoterapeutiksi. Muut kirjoittajat ovat tunnettuja sosiaalialan, psykologian, psykiatrian ja lääketieteen asiantuntijoita.
Asiasana
Henkilönnimi
  • Linner Matikka, Johanna, toimittaja, kirjoittaja.
  • Hipp, Tiia, toimittaja, kirjoittaja.
  • Barkman, Johanna, kirjoittaja.
Yhteisönnimi
  • PS-kustannus, kustantaja.
Toinen ilmiasu
  • Verkkoaineisto: ISBN 9789523703728
ISBN
  • 978-952-370-333-9
*00008470cam a2200901 i 4500
*00132495
*00520230215085256.0
*008220922s2023    fi a          000 0|fin|c
*020  $a978-952-370-333-9$qpehmeäkantinen
*035  $a(FI-MELINDA)018411379
*040  $aFI-Kareli$bfin$erda$dFI-BTJ$dFI-NL
*0410 $afin
*042  $afinb
*0801 $a364$21974/fin/fennica
*0801 $a615.8$21974/fin/fennica
*084  $a37.2$2ykl
*084  $a37.42$2ykl
*084  $a37.23$2ykl
*24500$aTraumainformoitu työote /$cJohanna Linner Matikka ja Tiia Hipp (toim.).
*264 1$aJyväskylä :$bPS-kustannus,$c[2023]
*264 3$aKeuruu :$bOtavan Kirjapaino,$c2023.
*300  $a296 sivua :$bkuvitettu ;$c23 cm
*336  $ateksti$btxt$2rdacontent
*337  $akäytettävissä ilman laitetta$bn$2rdamedia
*338  $anide$bnc$2rdacarrier
*500  $aToimittajat myös kirjoittajia.
*500  $aKirjoittajat: Johanna Barkman ja 23 muuta.
*504  $aSisältää bibliografisia viitteitä.
*5050 $81.1\x$aTervehdys toimittajilta -- Alkusanat / Anne Suokas -- Trauma ja traumatisoituminen / Tiia Hipp -- Traumainformoitu lähestymistapa : siirtymä oikeudenmukaisempaan toipumisen kulttuuriin / Kati Sarvela -- Osa 1 Sosiaalityö haavoittuvuuden kohtaamispaikkana -- Sosiaalityö tänään / Maija Jäppinen -- Lähisuhdeväkivalta hyvinvoinnin murtajana / Johanna Linner Matikka -- Läpinäkyvät lapset ja nuoret : palvelujärjestelmien syrjäyttävät käytännöt / Keiju Vihreäsalo -- Lapsuusajan haitallisten ja suojaavien kokemusten sekä toivon merkitys systeemisessä ja suhdeperustaisessa työotteessa / Saija Westerlund-Cook -- Elämäntarinatyöskentely vakauttavana työmuotona lastensuojelun sijais- ja jälkihuollossa / Johanna Barkman ja Tiia Hipp -- Vähemmistöstressi ja resilienssi sukupuoli- ja sateenkaarikirjolla / Maarit Huuska -- Rasismi ja rodullistettujen asiakkaiden tukeminen / Shadia Rask ja Anu Castaneda -- Vammaisten ihmisten traumaattiset epäyhdenvertaisuuden ja ihmisoikeusloukkausten kokemukset elämänkaariperspektiivistä / Ylva Krokfors -- Osa 2 Traumainformoitu ammattilainen ja palvelujärjestelmä -- Traumainformoidun liikkeen juuret ja tavoitteet / Kati Sarvela -- Traumaosaamista sosiaali- ja kriisipäivystyksiin / Tiia Hipp ja Raine Surakka -- Traumainformoidun työotteen ja systeemisen lastensuojelun yhtymäkohtia etsimässä / Päivi Petrelius ja Laura Yliruka -- Rakenteellisen sosiaalityön ja traumainformoidun työotteen yhteyksiä / Maija Haapala ja Camilla Jokela -- Palautetietoisuus osana traumatietoista sosiaalityötä / Maria Isoaho ja Charlotte Wieliczko -- Traumainformoidun työotteen oppiminen ja opettaminen ammattikorkeakoulussa / Minna Kuvajainen --
*5050 $81.2\x$aOsa 3 Trauma ja toivo -- Ihmissuhdetyöntekijän omien turvattomien ja traumaattisten kiintymyskokemusten huomioiminen osana ammattitaitoa / Sanna Isosävi -- Ammattilaisten hyvinvoinnin tukeminen / Ilona Fagerström ja Johanna Linner Matikka -- Piileskelevän liikkeen toiveikkuus / Kirsi Törmi -- Uusia hoitomuotoja : psykedeeliterapiat / Antti Hupli -- Loppusanat toivosta / Johanna Linner Matikka ja Tiia Hipp.
*520  $a"Suljin pois monta vuotta, en halunnut käsitellä näitä. Häpeä pitää ylivireisenä, suorittajana." Ihmistyössä kohdataan päivittäin asiakkaita, joilla on elämänhistoriassaan erilaisia vaikeita ja traumaattisia kokemuksia. Näiden elämänkokemusten ymmärtämiseen tarvitaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista, jotta haavoittavien kokemusten seuraukset osataan huomioida kohtaamisissa ja vältetään lisävaurioiden syntymistä. Traumainformoitu työote edistää asiakkaan hyvinvointia, vaikeuksista selviytymistä ja toipumista. Tällöin kohtaamisen keskeisenä lähtökohtana on turvan tunteen vaaliminen ja vahvistaminen. Kun asiakas saa tarkoituksenmukaista tukea ja tietoa, hän alkaa ymmärtää haitallisten elämänkokemustensa vaikutuksia mutta löytää myös toipumisen toivon. Kirjassa tarkastellaan muun muassa erilaisia elämänkriisejä, lapsuusajan haitallisia kokemuksia, lähisuhteissa koettuja väkivaltakokemuksia, traumatisoitumista, toipumisen edellytyksiä ja resilienssin tukemista arjessa. Teos tarjoaa vankan tietopaketin sosiaalityön, terveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisille. Kirjan sisällöt rikastuttavat arjen työtä sekä vahvistavat ihmistyössä jaksamista. Johanna Linner Matikka (YTM) on sosiaalialan moniosaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt järjestökentällä sekä julkisella sektorilla asiakastyössä ja asiantuntijana. Väitöskirjatutkimuksessaan hän tutkii lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden toipumista ja turvan uudelleen rakentumista. Tiia Hipp (YTM) on erikoissosiaalityöntekijä ja kouluttaja. Hän on työskennellyt sosiaali- ja kriisipäivystyksessä sekä lastensuojelun asiakastyössä ja asiantuntijatehtävissä järjestökentällä ja julkisella sektorilla. Hän opiskelee parhaillaan traumapsykoterapeutiksi. Muut kirjoittajat ovat tunnettuja sosiaalialan, psykologian, psykiatrian ja lääketieteen asiantuntijoita.
*583  $aBTJ$5FENNI
*650 7$aihmissuhdetyö$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p8415
*650 7$atyötavat$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p3757
*650 7$aammattitaito$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p9365
*650 7$asosiaalityöntekijät$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p11779
*650 7$atraumat$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p9794
*650 7$aasiakkaat$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p3294
*650 7$asosiaalipalvelut$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p1307
*650 7$asosiaalityö$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p3286
*650 7$akriisityö$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p20819
*650 7$alastensuojelu$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p2289
*650 7$alähisuhdeväkivalta$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p5389
*650 7$avähemmistöstressi$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p39420
*650 7$atraumatisoituminen$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p25268
*650 7$atoipuminen$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p339
*650 7$ahoitomenetelmät$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p392
*650 7$ahyvinvointi$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p1947
*650 7$ahenkinen hyvinvointi$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p1946
*650 7$ayhdenvertaisuus$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p17567
*650 7$apäivystys$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p20416
*650 7$aprofessionalismi$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p10140
*650 7$arasismi$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p608
*650 7$avähemmistöt$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p5740
*650 7$avammaiset$2yso/fin$0http://www.yso.fi/onto/yso/p7179
*650 7$asocialt arbete$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p3286
*650 7$asocial service$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p1307
*650 7$ajour$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p20416
*650 7$asocialarbetare$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p11779
*650 7$ayrkesskicklighet$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p9365
*650 7$aprofessionalism$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p10140
*650 7$atraumatisering$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p25268
*650 7$atrauman$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p9794
*650 7$apsykiskt välbefinnande$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p1946
*650 7$abehandlingsmetoder$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p392
*650 7$abli återställd$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p339
*650 7$abarnskydd$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p2289
*650 7$avåld i närrelationen$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p5389
*650 7$arasism$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p608
*650 7$aminoriteter$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p5740
*650 7$apersoner med funktionsnedsättning$2yso/swe$0http://www.yso.fi/onto/yso/p7179
*7001 $aLinner Matikka, Johanna,$etoimittaja,$ekirjoittaja.$0(FI-ASTERI-N)000204721
*7001 $aHipp, Tiia,$etoimittaja,$ekirjoittaja.$0(FI-ASTERI-N)000159540
*7001 $aBarkman, Johanna,$ekirjoittaja.$0(FI-ASTERI-N)000159385
*7102 $aPS-kustannus,$ekustantaja.$0(FI-ASTERI-N)000220565
*77608$iVerkkoaineisto:$z9789523703728
*901  $aMU20230213$5FENNI
^
Tästä teoksesta ei ole arvioita.
Näpäytä kun haluat kirjoittaa ensimmäisen arvion.

”Suljin pois monta vuotta, en halunnut käsitellä näitä. Häpeä pitää ylivireisenä, suorittajana.” Ihmistyössä kohdataan päivittäin asiakkaita, joilla on elämänhistoriassaan erilaisia vaikeita ja traumaattisia kokemuksia. Näiden elämänkokemusten ymmärtämiseen tarvitaan tutkimukseen perustuvaa tietoa ja osaamista, jotta haavoittavien kokemusten seuraukset osataan huomioida kohtaamisissa ja vältetään lisävaurioiden syntymistä. Traumainformoitu työote edistää asiakkaan hyvinvointia, vaikeuksista selviytymistä ja toipumista. Tällöin kohtaamisen keskeisenä lähtökohtana on turvan tunteen vaaliminen ja vahvistaminen. Kun asiakas saa tarkoituksenmukaista tukea ja tietoa, hän alkaa ymmärtää haitallisten elämänkokemustensa vaikutuksia mutta löytää myös toipumisen toivon. Kirjassa tarkastellaan muun muassa erilaisia elämänkriisejä, lapsuusajan haitallisia kokemuksia, lähisuhteissa koettuja väkivaltakokemuksia, traumatisoitumista, toipumisen edellytyksiä ja resilienssin tukemista arjessa. Teos tarjoaa vankan tietopaketin sosiaalityön, terveydenhuollon ja kasvatusalan ammattilaisille. Kirjan sisällöt rikastuttavat arjen työtä sekä vahvistavat ihmistyössä jaksamista. Johanna Linner Matikka (YTM) on sosiaalialan moniosaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt järjestökentällä sekä julkisella sektorilla asiakastyössä ja asiantuntijana. Väitöskirjatutkimuksessaan hän tutkii lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden toipumista ja turvan uudelleen rakentumista. Tiia Hipp (YTM) on erikoissosiaalityöntekijä ja kouluttaja. Hän on työskennellyt sosiaali- ja kriisipäivystyksessä sekä lastensuojelun asiakastyössä ja asiantuntijatehtävissä järjestökentällä ja julkisella sektorilla. Hän opiskelee parhaillaan traumapsykoterapeutiksi. Muut kirjoittajat ovat tunnettuja sosiaalialan, psykologian, psykiatrian ja lääketieteen asiantuntijoita.

Lähetä
TilaEräpäiväKuuluuHylly
Ex1Lainassa01.08.2024Kukkulan kirjasto - Pääkokoelma37.2